Hoppa till innehåll

Internet

VUXNA SOM VILL UTNYTTJA DIG

På nätet ser man dem inte. Fast man pratar med dem eller spelar med dem. Vilka är de egentligen? Internet är det perfekta stället att kunna gömma sig och agera utan att bli upptäckt. Detta kan locka fram det värsta i människor. Det finns ungdomar och vuxna därute som kan skada dig. Det finns de som vill göra det och som planerar för det. De kan vara smartare än du.  

Kanske börjar du chatta med någon du inte känner. Han eller hon verkar vara i din ålder. Och snäll. Men det kan vara en 25-åring eller 50-åring som bara låtsas. Hans mål är att ni ska bli vänner och träffas ensamma, och sedan kommer övergreppet. Det är kriminellt vad han håller på med. Men det bryr han sig inte om.

 

Viktigt:

  • Bli aldrig vän på nätet med någon du inte känner i verkligheten.
  • Bestäm aldrig träff med en sådan person i verkligheten. Berätta för dina föräldrar! Om du väljer att ändå träffa personen; ta med dig en kompis.
  • Berätta då och då för dina föräldrar om bra och dåliga saker som du upplever på nätet.  

 

SKICKA ALDRIG BILDER PÅ DIG SJÄLV

Allt kan börja som skoj. Det kanske finns en kille som du gillar. Han ber dig om en bild på ditt ansikte. Han säger att du är jättefin och det gillar du att höra (speciellt om ingen annan brukar säga det). Sen vill han ha en bild på din arm, och det är väl inte så farligt tänker du. Han lovar också att aldrig dela bilden med någon annan. Kanske blir du så glad för hans beröm så att du går med på att skicka ännu fler och mer ”privata” bilder. Det är kanske lite kul ett tag. Men allt kan snabbt bli annorlunda.

Du kanske bråkar med honom och han blir arg på dig. Nu vill han hämnas – då lägger han ut bilder på dig som du absolut inte vill att alla ska se. Med namn och allt. När bilderna hamnar på nätet kan de aldrig tas bort. De kan manipuleras och missbrukas. Det som han gör där är faktiskt kriminellt, det borde han fatta, men nej. Nu börjar ett helvete. Du jagas på nätet och får sms av främmande snuskgubbar som du inte visste fanns. De vill inte tro annat än att du vill visa ännu mer av din kropp. De är kanske ”snälla” och erbjuder pengar.

Det kan också vara en tjej som gör så mot dig. Oavsett vem det är SÅ ÄR DET BROTTSLIGT.

Viktigt:

  • Var alltid försiktig med att lägga ut bilder av dig själv
  • Dela aldrig bilder som visar din kropp 

Inom Polisen finns det specialpoliser för sådana frågor som är bra på att ge tips och råd ifall du hamnar i en sådan eller liknande situation. Kontakta Polisen om du vill veta mer.