Här nedan publicerar vi svaren på vanliga frågor omkring pilgrimsprogrammet i Rom 1-3 februari 2025.
Har du fler frågor? Skicka dem gärna till kontakt@katolskakyrkan.se
Hur kommer man att känna igen de svenska ledarna?
Det kommer att finnas sju svenska funktionärer på plats för att bistå den svenska gruppen under hela pilgrimsprogrammet. Alla funktionärer/ledare kommer att bära vita band med NBK:s och jubelårets logotyper (se foto nedan).
De kommer också att ha vita flaggor med NBK:s logotype samt, vid behov, vita paraplyer så att de lätt kan identifieras.
Kommer de nordiska pilgrimerna ha något kännetecken så att man ser vilken grupp de tillhör?
Alla svenska pilgrimer kommer att få ett vitt nyckelband med en badge som visar att man tillhör den nordiska pilgrimsgruppen (se foto nedan). På nyckelbandet kommer NBK:s och jubelårets logotyper att finnas och på badgen kan man skriva sitt namn.
Nyckelband och badge kommer att delas ut till alla pilgrimer från kl. 07:00, i samband med besöket i Lateranbasilikan, som är den första punkten på pilgrimsprogrammet den 1 februari. De svenska funktionärerna kommer att fråga efter namn på alla som hämtar upp nyckelband och kontrollera att man finns på med deltagarlistorna.
Alla pilgrimer ombeds bära nyckelband med badge under alla punkter i pilgrimsprogrammet 1-3 februari.
Hur många nordiska pilgrimer kommer vi att vara?
Vi kommer att vara omkring 1200 pilgrimer och av dessa kommer hälften att vara från Sverige.
Under hela jubelåret beräknas det komma 50 miljoner pilgrimer till Rom från hela världen så det kan uppstå köer på många olika ställen.
Eftersom vi blir så många uppmanar vi alla svenska pilgrimer att bära sitt nyckelkort med band under hela programmet så att man snabbt kan se att ni tillhör den nordiska gruppen.
Behöver man några biljetter för mässor, audiens eller Heliga portar?
Det kommer inte att krävas några särskilda biljetter till pilgrimsprogrammet.
Om man har anmält sig till kontakt@katolskakyrkan.se senast den 10 november och lämnat namn och mailadress finns man uppskriven på listan över de nordiska pilgrimerna.
Vi kommer att bocka av anmälda pilgrimer på våra deltagarlistor den 1 februari och vill sedan att alla pilgrimer bär sina nyckelband med badge så att det är tydligt att man ingår i den nordiska gruppen. Detta är särskilt viktigt för audiensen med påven den 3 februari.
Vilken tid behöver man komma till Lateranbasilikan 1 februari?
Vi rekommenderar att man är på plats senast kl. 07:30 vid Lateranbasilikan.
Då vill vi att alla svenska pilgrimer hämtar upp sina nyckelband med badge som visar att man tillhör den nordiska pilgrimsgruppen och som ger tillgång till arrangemangen inom ramen för det nordiska pilgrimsprogrammet.
De svenska funktionärerna kommer att fråga efter namn på alla som hämtar upp nyckelband och kontrollera att man finns på med deltagarlistorna.
Alla pilgrimer ombeds bära sitt nyckelband med badge under hela pilgrimsprogrammet.
Vår slottid för passage genom Lateranbasilikans heliga port är kl. 08:00.
Vilken tid behöver man komma till mässan i Santa Maria degli Angeli den 2 februari?
Vi rekommenderar att man är i kyrkan senast kl. 16:30 eftersom antalet sittplatser är begränsat.
Vilken tid behöver man komma till Petersplatsen inför audiensen respektive mässan den 3 februari?
Inför påveaudiensen bör man vara på plats kl. 07:30 på vänster sida om Peterskyrkan (vid Il Palazzo del Sant’Uffizio, se den gula markeringen nedan). Glöm inte att bära nyckelbandet med badge som visar att man ingår i den nordiska pilgrimsgruppen.
Inför mässan går vi tillsammans genom Peterskyrkans heliga port kl. 14:00. Vi rekommenderar alla pilgrimer att vara på plats på Piazza Pia (se karta nedan) senast kl. 13:45. Mässan i Peterskyrkan börjar kl. 15:00.
Hur hittar man till Paulus VI audienshall?
Paulus VI audienshall ligger till vänster om Peterskyrkan (sedd framifrån).
På denna karta har audienshallen nr 51.
Blir det säkerhetskontroller vid Lateranbasilikan och Santa Maria Maggiore?
Ja. Utanför de påvliga basilikorna finns metalldetektorer av samma slag som på flygplatser, som alla pilgrimer måste passera. Man får inte ta med sig stora väskor eller ryggsäckar in i basilikorna.
Vad får man inte ta med sig in i basilikorna?
Stora väskor och ryggsäckar är förbjudna att ta med in i basilikorna. Föremål av den typen kan lämnas in i garderober men det smidigaste är om man försöker bära sina personliga tillhörigheter i små väskor under pilgrimsprogrammet.
Självklart är alla metallföremål som kan användas som vapen också förbjudna i basilikorna.
Hur är det med säkerhetskontroll vid Peterskyrkan?
Innan man kommer in i audiensområdet på Peterplatsen eller in i Peterkyrkan måste man passera säkerhetskontrollen med metalldetektorer.
Räkna med att det tar tid att stå i köer till säkerhetskontrollerna, ibland uppemot 1-2 timmar, och se till att vara framme i god tid innan en gudstjänsten/audiensen börjar.
Undvik i största möjliga mån att ta med större väskor och ryggsäckar.
Kommer det att tas upp kollekt vid mässorna?
Ja, kollekt kommer att tas upp både i Lateranbasilikan och i Santa Maria degli Angeli. Vi uppmanar alla att ta med sig kontanter (swish fungerar inte i Italien) och vara generösa mot de församlingar som tar emot vår stora grupp.
På vilket språk kommer mässorna att firas?
De mässor som de nordiska biskoparna firar gemensamt i Lateranbasilikan och Peterskyrkan kommer att firas på latin med läsningar på de nordiska språken.
Kardinal Arborelius mässa i hans titelkyrka Santa Maria degli Angeli kommer att firas på svenska.
Kommer arrangemangen i Rom att dokumenteras?
Från Stockholms katolska stift har vi med oss en officiell fotograf; Sofia Sanchez, som kommer att ta bilder under pilgrimsprogrammet 1-3 februari.
Även Sveriges Television kommer att vara på plats och dokumentera delar av programmet.
Utöver det kommer EWTN från Norge att publicera bilder från pilgrimsprogrammet.
Måste man registrera sig för pilgrimskort från Vatikanen?
Vi rekommenderar varje pilgrim att registrera sig för och ladda ner ett personligt pilgrimskort från Vatikanen.
- Registreringen görs här: https://www.iubilaeum2025.va/en/carta-del-pellegrino.html
- Efter registreringen kan man ladda ner appen IUBILAEUM25 och då får man pilgrimskortet i sin smartphone.
Pilgrimskortet behövs inte för medverkan i det nordiska pilgrimsprogrammet men med ett pilgrimskort kan man medverka i andra jubelårsevent och besöka andra basilikor, utöver de som ingår i det nordiska pilgrimsprogrammet.
Ibland kan pilgrimskortet ge vissa rabatter på restauranger o dyl men detta är inget vi kan garantera.
Hur tar man sig från flygplatserna till Roms centrum?
Det går flygbussar, taxi och tåg från båda flygplatserna till tågstationen Roma Termini i centrala Rom. Därifrån går det spårvagnar och bussar i de flesta riktningar.
Här finns mer information:
Fiumicino: https://www.adr.it/web/aeroporti-di-roma-en/pax-fco-to-and-from
Ciampino: https://www.ciampino-airport.info/transportation.html#
Om man tar taxi bör man fråga efter ett fast pris i förväg. Vill man betala med kort bör man säkerställa med chauffören att det är möjligt.
Ingen från Biskopsämbetet kommer att möta pilgrimer på flygplatsen utan alla behöver ordna sin egen transport in till Rom.
Hur tar man sig till boendet "Casa per Ferie Santa Maria alle Fornaci"?
Man kan välja att resa med tåg eller flygbuss till tågstationen Roma Termini i centrala Rom och därefter buss eller spårvagn. Från Fiumicino-flygplatsen går det ett direkttåg till tågstationen Roma San Pietro varifrån det är ett kort gångavstånd till hotellet.
Det går också att ta taxi från flygplatsen direkt till hotellet men se till att få ett fast pris för resan och, om du inte har kontanter; säkerställ att det går att betala med kort.
Mer information finns på https://www.santamariaallefornaci.it/en/where-we-are/
Blir det några gemensamma måltider för de svenska pilgrimerna?
Nej, det blir inga gemensamma måltider för pilgrimerna eller måltider tillsammans med kardinal Arborelius.
Hur är det med kollektivtrafik och biltrafik i Rom?
Det kan ta tid att förflytta sig i Rom och det kan vara en bit att gå från buss-, spårvagns- eller tunnelbanestationen.
Bilköer är vanliga och biltrafiken rör sig långsamt i de centrala delarna av staden. Därför behöver taxi inte alltid vara ett snabbare alternativ. Vart du än ska, se alltid till att vara ute i mycket god tid.
Utöver trafiken och promenadtiden måste vi också vara förberedda på trängsel och köer eftersom Rom räknar med 50 miljoner pilgrimer från hela världen under jubelåret.
Hur är vädret i Rom i februari?
Rom har milda vintrar och i februari ligger medeltemperaturen på mellan 5 och 13 grader. På morgonen och kvällen kan det bli nollgradigt eller några minus.
Tänk dock på att vi kan komma att stå i köer utomhus under lång tid så det är bra att vara förberedd med varma kläder och skor.
Hur ska man packa för Rom i februari?
Eftersom det kan bli kyligt både utomhus och inomhus - särskilt på nätterna - är det bra att packa ner varma sovkläder. Hotellrummen har inte alltid element av den typen vi har i Sverige och därför kan det bli kallare än vad vi är vana vid inomhus.
Det är också bra att ha med sig mössa, vantar och en tjock tröja.
Samtidigt kan det bli ganska många plusgrader under soliga dagar så det är en god idé att kolla väderprognosen för Rom innan avresan.