Hoppa till innehåll

Påven och ekumeniken

Foto: Mikael Stjernberg

Samarbete och dialog

Påve Franciskus ha fortsatt i sina föregångares fotspår med ekumeniska kontakter och relationer och genom arbetet som görs av det  Påvliga rådet för främjandet av de kristnas enhet.

En av de stora minnesvärda händelserna är minnet av reformationen 500 år som hölls i Lund 31 oktober 2016, där man för första gången tillsammans med Lutherska Världsförbundet gemensamt såg tillbaka på reformationen. Detta arbete hade påbörjats i dokumentet Från konflikt till gemenskap som man gemensamt arbetat fram 2013, där lutheraner och katoliker uttrycker sorg och ånger över den smärta man tillfogat varandra, men också tacksamhet över de teologiska insikter som båda parter bidragit med. Samtidigt betonas det gemensamma ansvaret att berätta om kristen tro, inte minst genom arbete för rättvisa och fred, och där de fem ekumeniska imperativen har en viktig roll, och som man vid högtiden i Lund åtog sig att verka för. Se mer: Katoliker och lutheraner uppmärksammade reformationen tillsammans | Katolska kyrkan Och Vänner kallar jag er | Signum, Påve Franciskus predikan i Lunds domkyrka | Signum, Intervjun med påve Franciskus – fullständig version i Signum

Ett nytt viktigt dokument om ekumenik publicerades den 4 dec 2020 av det Påvliga rådet för främjandet av de kristnas enhet, ett ekumeniskt Vademecum, The Bishop and Christian Unity: An Ecumenical Vademecum, en instruktion för att hjälpa stift och biskopar i sitt ekumeniska arbete och ekumeniska ansvar, som beskrivs som en grundläggande del av det biskopliga ämbetet.

I den stora synodala processen som påbörjades i den världsvida katolska kyrkan hösten 2021 påpekades även den ekumeniska aspekten och vikten av att bjuda in andra troende i denna process. Man säger att denna konsultation som den synodala processen är riktar sig till alla döpta, som på något sätt deltar i sensus fidei och som bär den levande traditionen av kristendomens väsentliga läror. Läs gärna mer i The Tablet och i Signum

Vidare har påve Franciskus haft ett gott samarbete med ortodoxa företrädare som t ex patriark Bartolomeus, som ibland kallas den gröne patriarken. De har bland annat uttalat sig gemensamt om miljön och vikten av att vårda skapelsen. I oktober 2021 invigdes en professur i ekologi och miljö i deras namn på Lateranuniversitet i Rom. Tillsammans med ärkebiskopen av Canterbury har de gjort ett gemensamt uttalande om klimatförändringar.

 

Nausikaa Haupt, ekumenikhandläggare i Stockholms katolska stift