Påven och relationen till andra religioner
Foto: Vatican News
Dialogen – hantverk för mission och fred
Dialogen var ledordet i påve Franciskus syn på mission och evangelisation. Samtalet, det gemensamma utbytet, i en process av vänskap som leder till syskonskap, var för honom den mänskliga vägen till utveckling och sanningsfinnande. Hans administration tillämpade principen bland annat i sitt nya dokument om de katolska skolorna 2022, synligt redan i titeln: ”Katolska skolans identitet – för en dialogens kultur”. Barnen skall tränas i dialog, i ”dialogens grammatik”, omistligt i bygget av ett fredligt samhälle.
Ännu oftare underströk Franciskus dialogens roll i kontakten mellan kyrkorna och mellan de kristna och dem som tillhör andra religioner, eller är utan religion. Med upprepade hänvisningar till Andra Vatikankonciliet insisterade han på betydelsen av interreligiös dialog. Redan vid sin första audiens för diplomatiska kåren, den 22 mars 2013, pekade han på sin titel som pontifex, brobyggare, och underströk att brobygge till andra människor sker genom religioner och kontakt med Gud.
Sedan den helige Johannes Paulus II anordnade det första interreligiösa bönemötet i Assisi 1986, har det regelbundna firandet blivit tradition. På mötet i oktober 2020, som samlade en decimerad skara på grund av covidpandemin, sade Franciskus: ”De troende har insett att skillnaderna i religion inte rättfärdigar likgiltighet eller fiendskap. Tvärtom, tron kan göra oss till fredens ”hantverkare” och inte längre tröga åskådare till krig och hat. Religionerna tjänar freden och syskonskapet.”
Själv framträdde han som det bästa exemplet på sin egen förkunnelse. I februari 2019 deltog han i ett stort interreligiöst möte i Dubai. Berömt är det ”Dokument om mänskligt syskonskap för freden i världen och samlevnaden” som han undertecknade tillsammans med storimamen av al-Azharuniversitetet i Kairo, Ahmed al-Tayeb, som avslutning på mötet. De två ledande gestalterna för världens två största religioner framstod som mänsklighetens efterlängtade gemensamma röst för fred och samhörighet mellan individer, stater och religioner.
Franciskus talade inte bara om dialogen mellan religioner, han värnade lika mycket om dialogen i familjen. Skydd och stöd för familjen hörde till hans hjärteangelägenheter. I sitt julbudskap 2021 riktade han sig till alla medlemmar i familjer: ”I familjen måste vi varje dag lära oss att lyssna på och förstå varandra och att följas åt. Det är den dagliga utmaningen, den klarar man av med rätt inställning, med små tecken på uppmärksamhet, genom att vårda detaljerna i våra relationer och med enkla gester. Vi får också hjälp av att samtala inom familjen. Att samtala vid matbordet. Dialogen mellan föräldrar och barn, dialogen mellan syskon, hjälper oss att leva genom de familjära rötter som kommer från våra far- och morföräldrar. Dialog med far- och morföräldrarna!"
Påve Franciskus leddes av en vision om en värld, där dialogen gjort människorna till varandras syskon. Hans vision kom till uttryck i hans önskan på Böndagen för världsfreden i Assisi 2016: ”Måtte äntligen en ny tid bryta in där den globaliserade världen blivit en folkens familj. Måtte ansvaret konkretiseras för bygget av en sann fred som respekterar människornas och folkens äkta behov, som förebygger konflikter genom samarbete, som besegrar hatet och övervinner barriärerna genom möte och dialog. Inget går förlorat när man verkligen praktiserar dialog. Inget är omöjligt när vi vänder oss till Gud i bön. Alla kan vara ”hantverkare” för fred…
Kaj Engelhart, Kommissionen för Interreligiös Dialog i Stockholms katolska stift