Det ekumeniska året 2025 är ett år av särskilt fokus på kristen enhet och samarbete mellan olika kyrkor och kristna traditioner. Det sammanfaller med det jubelår som den katolska kyrkan firar 2025, och markerar också 1700-årsminnet av det första konciliet i Nicaea (år 325), en viktig händelse för hela kristenheten då det var där som den kristna trosbekännelsen formades – något som alla stora kyrkofamiljer delar.
Här nedan svarar vi på fler frågor kring det ekumeniska året.
Vad är det ekumeniska året 2025?
Det ekumeniska året 2025 är ett år av särskilt fokus på kristen enhet och samarbete mellan olika kyrkor och kristna traditioner. Det sammanfaller med det jubelår som den katolska kyrkan firar 2025, och markerar också 1700-årsminnet av det första konciliet i Nicaea (år 325), en viktig händelse för hela kristenheten då det var där som den kristna trosbekännelsen formades – något som alla stora kyrkofamiljer delar. Detta år infaller även påsken gemensamt för alla kyrkor i hela världen, och man vill även verka för ett gemensamt påskdatum.
2025 bjuder också kyrkorna tillsammans i Sveriges kristna råd in till ett Ekumeniskt år. Då betonas bland annat att kyrkorna firar gemensam påsk och pingst, med ekumeniska gudstjänster på många platser. Man firar även 100 år sedan det stora ekumeniska mötet i Stockholm 1925 – det som Svenska kyrkans ärkebiskop Nathan Söderblom bjöd in till och som blev ett betydelsefullt avstamp för den moderna ekumeniska rörelsen.
Är ekumenik viktigt för katolska kyrkan?
Ja, ekumenik är mycket viktigt för katolska kyrkan. Sedan Andra Vatikankonciliet (1962–1965) har katolska kyrkan aktivt arbetat för enhet mellan kristna. Kyrkan ser döpta kristna i andra samfund som systrar och bröder i tron, och kallar till dialog, bön och samarbete.
Enligt katolsk tro är full enhet mellan alla kristna både ett mål och en skyldighet som följer av dopet och tron på Kristus.
Varför är 2025 viktigt ur ekumeniskt perspektiv?
Året 2025 är ett tillfälle för kyrkor över hela världen att reflektera över sin gemensamma historia, fördjupa sin enhet i Kristus och arbeta tillsammans för en gemensam framtid. Minnet av konciliet i Nicaea påminner oss om vikten av gemensam bekännelse och samarbete över kyrkogränser.
Vilken är kopplingen till Jubelåret 2025?
Jubelåret är ett tillfälle till försoning, förlåtelse och enhet. I jubelårsbullan "Hoppet sviker oss inte" uppmanar påve Franciskus till att verka för fred. Därför uppmuntrar även Katolska kyrkan i Sverige att delta i det Ekumeniska året som Sveriges kristna råd bjuder in till och som har temat Tid för Guds fred, som de som samlades till Stockholmsmötet 1925.
Efter erfarenheterna av första världskrigets fasor stod fredsfrågan i centrum. Mötet arrangerades i en anda av att det var hög tid för kyrkorna att framträda som fredstecken i världen – både genom aktivt fredsarbete och som påminnelser om den fred vi redan äger i Kristus.
Vad är den ekumeniska veckan 18–24 augusti 2025?
Hundra år efter det historiska Stockholmsmötet 1925 som Svenska kyrkans ärkebiskop Nathan Söderblom inbjöd till, bjuder kyrkorna i Sveriges kristna råd in till en gemensam ekumenisk jubileumsvecka. Då möts kyrkoledare från många delar av världen tillsammans med tusentals deltagare för att fira, samtala och stärka det gemensamma arbetet för fred, försoning och samhörighet. Över 70 seminarier, gudstjänster och kulturevenemang arrangeras i kyrkor och i offentliga rum i Stockholm. Två av gudstjänsterna kommer även TV-sändas.
Stockholmsmötet ägde rum i augusti 1925 – en ekumenisk milstolpe som samlade över 600 kyrkoledare från 37 länder. Första världskrigets fasor låg nära i människors medvetande och konferensen präglades av en övertygelse om att kyrkorna behövde bli en motkraft till splittring och polarisering, och verka som ett fredstecken i världen. Den Ekumeniska veckan vill uppmärksamma detta samt fortsätta att verka i och för den anda av fred som man gjorde då och som är lika aktuell nu.
Vad är målet med Ekumeniska veckan?
Målet är att fördjupa den andliga gemenskapen mellan kristna i Sverige, synliggöra vår enhet i tron på Kristus och uppmuntra till samverkan i vårt gemensamma uppdrag att evangelisera och sprida Guds ord till alla folken, samt att verka för fred som är veckans tema och som också uppmuntras till under det katolska jubelåret.
Var finns programmet för Ekumeniska veckan?
Programmet för hela Ekumeniska veckan 2025 finns på Sveriges kristna råds hemsida
Där kan man också se vilka internationella och nationella kyrkoledare och medverkande som deltar.
Vilka står bakom den Ekumeniska veckan i Sverige?
Veckan arrangeras av Sveriges kristna råd och dess medlemskyrkor i samverkan med lokala församlingar runt om i landet. Det är en brett förankrad satsning där alla kyrkor och samfund bjuds in att delta.
Hur kan jag som individ eller församling delta?
Du kan delta genom att:
- Be för kristen enhet under veckan.
- Delta i lokala eller nationella ekumeniska evenemang.
- Ordna gemensamma gudstjänster eller samtal med andra kyrkor i ditt område.
- Följa resurser och material som erbjuds av Sveriges kristna råd och andra arrangörer.
Finns det material att använda under veckan?
Ja, ett gemensamt material och resurser (såsom gudstjänstordning, psalmer, böner och informationsmaterial för nedladdning och utskrift mm) finns på Sveriges kristna råds hemsida.
Kostar det något att delta i programmet?
Nej. Det är fri entré till alla seminarier och öppna arrangemang. Ingen anmälan behövs.
Högtidsgudstjänsten den 23 augusti i Storkyrkan är för inbjudna gäster och i mån av plats.