Hur går en katolsk gudstjänst till?
Det finns olika slags gudstjänster, men den allra viktigaste gudstjänsten i katolska kyrkan är mässan. Vi firar mässan på Jesu eget uppdrag. Vid den sista måltiden, då Kristus förvandlade bröd och vin till sin egen kropp och sitt eget blod, bad han lärjungarna att fira denna måltid till minne av honom. Detta förde apostlarna vidare som ett särskilt sakrament i kyrkan. Mässan firas varje dag men särskilt högtidligt på söndagar och högtider som jul och påsk.
Alla är välkomna att delta i en katolsk mässa, men det är bara de som tillhör katolska kyrkan som kan ta emot kommunionen, dvs brödet och vinet som nu har blivit Kristi kropp och blod. I samband med kommunionen är icke-katoliker välkomna att gå fram och ta emot en välsignelse, genom att lägga höger hand på vänster axel.
Mässan på söndagar och högtider har följande moment:
- När prästen kommer in, står vi med hela församlingen upp och sjunger en psalm.
- Vi gör korstecknet tillsammans – i Faderns och Sonens och den helige Andes namn – därefter bekänner vi att vi ofta gör fel, dvs syndar i tankar, ord, gärningar och underlåtelse. Underlåtelse är allt det som vi borde ha gjort men inte har gjort.
- Sedan sjunger vi en lovsång (latin: gloria), som är en tillbedjan av Guds storhet och godhet. Mässans inledning avslutas med att prästen ber en bön (kollektbönen) i allas namn.
- Därefter följer mässan i två huvuddelar. I den första delen läser vi texter ur Bibeln. Den sista läsningen är alltid ur evangeliet. Sedan lyssnar vi till predikan då prästen eller diakonen förklarar läsningarna och hur de ska tillämpas i våra liv. Sedan instämmer vi i kyrkans trosbekännelse.
- Den andra huvuddelen av mässan når sin höjdpunkt då vi tackar Gud för all vad han gett oss och bröd och vin förvandlas till Kristi kropp och blod. Allt det som Jesus gjorde för oss när han dog och uppstod, hans offer, blir närvarande. Kyrkan frambär Jesu eget offer till Gud Fader och vi frambär oss själva som en gåva till Gud. Vi ber Fader vår och önskar varandra Guds frid. När vi i kommunionen tar emot Kristi kropp och blod tar vi emot Kristus själv. Då blir vi alla ett i Kristus.
- Gudstjänsten avslutas med att vi tar emot Guds välsignelse och att vi sänds ut för att nu ge Jesu kärlek, som vi just har tagit emot, vidare till andra.