Hoppa till innehåll

Världsungdomsdagen i Portugal 2023

Sommaren 2023 bjöd påve Franciskus in alla världens ungdomar till Portugals huvudstad Lissabon, för att samlas kring temat ”Maria gav sig i väg i hast” (jfr Luk 1:39).

Från Sverige reste en grupp på över 400 personer. De första dagarna i Portugal tillbringade ungdomarna i stiftet Coimbra, 20 mil norr om Lissabon. Där bodde de hemma hos familjer och i sovsalar och på dagarna gjorde de utflykter samt fick uppleva kultur och religiösa traditioner. På vägen till Lissabon besökte de även Fátima.

I Lissabon hade över en miljon ungdomar samlats för Världsungdomsdagen. Hundratusentals unga fick tillfälle att ta del av försoningens sakrament (tre av dem biktade sig hos påven), fira korsvägsandakt och en vigilia på fältet Campo da Graça.

I sitt tal till ungdomarna sa påve Franciskus bland annat att katolska kyrkan behöver dem och han uppmanade ungdomarna att följa sina drömmar. Påven berättade även att den internationella Världsungdomsdagen nästa gång kommer att arrangeras i Sydkoreas huvudstad Seoul.