Hoppa till innehåll

De fattigas världsdag - 18 november

På söndag den 18 november är det De fattigas världsdag. Dagen instiftades av påve Franciskus i slutet av Barmhärtighetens år och med denna världsdag ville påven komplettera sina föregångares världsdagar ”med en särskild evangelisk rikedom, det vill säga Jesu särskilda kärlek till fattiga”.
 
Runt om i församlingarna i Sverige finns många goda krafter med volontärer som gör ett enastående och träget arbete för att hjälpa dem som inte har det så väl ställt. Inför de fattigas världsdag vill vi lyfta fram detta oerhört viktiga arbete som görs.
 
De exempel som lyfts fram här är just exempel och vi bör komma ihåg att det även finns karitativt arbete som utförs i många andra församlingar. Men låt oss nu inspireras av följande exempel och tillsammans uppmärksamma deras goda insatser:

S:t Andreas i Hässleholm

I S:t Andreas församling i Hässleholm i södra Sverige har det bedrivits karitativ verksamhet sedan 2015. Verksamheten fick sin början då biskop Anders uppmanade stiftets församlingar att med Caritas hjälp bistå de många flyktingar som då sökte sig till Sverige. Den svenska migrationspolitiken ändrades sedan ganska hastigt, invandringen stramades åt och mycket få nya flyktingar kom in i landet. Verksamheten fortsätter nu, men i en något ändrad form.

Läs mer om arbetet som bedrivs i S:t Andreas

 

S:t Lars i Uppsala

Den karitativa verksamheten i S:t Lars i Uppsala har bedrivits under flera år. Liksom i de flesta församlingar inleddes verksamheten under flyktingvågen 2015. Karaktären har förändrats från att ta hand om migranterna som kom till Uppsala med omnejd till att i dag i huvudsak bedrivas inom tre olika områden: språkkafé, besöksgrupp till ensamma och kyrkluncher där behållningen från de sålda luncherna går till behövande.

Läs mer om arbetet som bedrivs i S:t Lars

 

S:t Olof i Sundsvall

I Sundsvall försöker man möta utsatta medmänniskors behov på många olika sätt. Varje söndag förbereder och serverar Caritas kyrkkaffe där alla får träffas och då man får tillfälle att ta upp individuella och aktuella behov. Man bedriver också undervisning i svenska.

Läs mer om arbetet som bedrivs i S:t Olof