Hoppa till innehåll

En påminnelse om stiftets beredskapsplan och råd för att förebygga övergrepp

Med anledning av den nyligen presenterade utredningen i USA som visar omfattande övergrepp på barn i kyrkan vill vi påminna om vårt stifts beredskapsplan. Alla misstankar om sexuella övergrepp på minderåriga måste polisanmälas.

Här finns beredskapsplanen i sin helhet för nerladdning.

Det är oerhört viktigt att man inte håller tyst kring misstankar om övergrepp utan att man berättar vad man vet. Här finns en lista med kontaktuppgifter för stöd och hjälp vid misstanke om övergrepp.

Alla kan och bör vi bidra till att förebygga övergrepp. Här är några råd:

  • En vuxen ska inte vara ensam med en minderårig när det finns liten möjlighet för andra att se vad de gör.
  • Sträva alltid efter att ha två vuxna med i verksamheter för barn och unga. Den som arbetar med minderåriga ska inte träffa enskilda individer i syfte att bygga upp en relation, vid sidan av den ordinarie verksamheten.
  • När barn och unga ska skjutsas i bil; se till att ha mer än en passagerare i varje fordon. Vid utfärder: ha en gemensam uppsamlingsplats för hämtning och lämning av barn.
  • Vid inkvartering av minderåriga; ett ensamt barn och en vuxen ska aldrig dela sovrum. Vid inkvartering i hem ska minst två minderåriga placeras tillsammans.

Ovanstående försiktighetsåtgärder gäller alla, utan undantag. Åtgärderna ska tillämpas för att öka allas trygghet i kyrkan. De ska minimera riskerna för övergrepp men också för eventuella falska anklagelser om övergrepp.