Hoppa till innehåll

“Skapelsetid” - 1 september till 4 oktober

Hoppas och handla med skapelsenär temat för årets firande av Skapelsetid som inleds på ’Världsböndagen för vård av skapelsen’ 1 september. Firandet pågår till och med Franciskusdagen 4 oktober.

Temat är hämtat från Paulus brev till Romarna (8:19-25), där aposteln förklarar vad det innebär för oss att leva i enlighet med Anden. I årets budskap på ”Världsböndagen för skapelsen” skriver påven Franciskus ”att hoppas och handla med skapelsen innebär framför allt att förena våra krafter och vandra tillsammans med alla män och kvinnor av god vilja”.

Innebörden av påvens budskap blir extra aktuellt eftersom den sista delen av "Synoden om synodalitet" hålls i höst. Synoden lyfter särskilt fram vikten av att ”lyssna på varandra och vandra tillsammans”. I samma anda mear påven i årets budskap att det är viktigt att mänskligheten för dialog över alla sorts gränser för att gemensamt komma till insikt om hur skör vår jord är och tillsammans agerar för det gemensamma bästa för oss människor, naturen och planeten.  

Skapelsetid firas av mer än två miljarder kristna. Det är en tid för bön och handling, samt ett tillfälle att fundera över våra livsstilar och hur vi organiserar våra samhällen, samt hur vi bör rättvist fördela jordens resurser, så att alla kan ta del av dem för att leva ett gott liv, inte bara idag, utan också under kommande generationer.

Vi uppmanas att varje söndag under denna period lyfta fram skapelsetemat på olika sätt i gudstjänsten, exempelvis i predikan och i förbön. Förslag på förböner för inledningen av "Skapelsetid" kan hittas här och förböner för avslutningen här.

Fördjupande material framtaget för detta års firande finns på flera språk här.

Påve Franciskus budskap finns på flera språk här.

 

Charles Câmara

Medarbetare på biskopsämbetet