Hoppa till innehåll

“Stöt inte bort mig på min ålderdom”

Söndagen den 28 juli firar katoliker över hela världen Världsdagen för far- och morföräldrar och de äldre. För detta fjärde år har påve Franciskus valt temat: ”Stöt inte bort mig på min ålderdom” (Ps 71:9).

I sitt brev skriver påven att Gud är nära dem som är gamla och “att bli gammal är ett tecken på välsignelse”. Han gör oss uppmärksamma på att unga människor ofta glömmer bort den här bibliska referensen; istället förknippar de unga ålderdomen med något negativt, som nästan ska undvikas, vilket naturligtvis inte är möjligt om man vill leva ett långt liv. Franciskus nämner att det tycks finnas en konflikt mellan generationer där de unga ställs mot de gamla, vilket kan bero på de ungas okunnighet, rädsla och bristande förståelse om sin roll i familjen och i samhället.

Påven nämner också att samhället alltför ofta betraktar dem äldre som en börda – de kostar samhället för mycket. Tyvärr har många äldre anammat sådan snedvriden syn, känner skuld och ser sig själva som en börda. Eftersom detta är ett mycket gammalt problem hänvisar Franciskus till exemplet med den bibliska Naomi, som betraktade sig själv som en börda för sina två svärdöttrar, Oprah och Ruth, och sa till dem att lämna henne, men Ruth stannade kvar och välsignades så småningom av Gud med ett lyckligt äktenskapligt liv. Påven poängterar att “genom att förbli nära de äldre och erkänna deras unika roll i familjen, i samhället och i kyrkan, kommer vi själva att få många nådegåvor, många välsignelser!”

Stockholms katolska stift stöttar flertal initiativ på olika håll i världen som hjälper äldre kvinnor och män med deras olika behov. Några exempel är:

· Stiftspräster i Haiti, Indien och Palestina, tillsammans med medarbetare, delar ut livsmedel och mediciner, täcker kostnaderna för medicinsk behandling på sjukhus och vårdcentraler, och har besöksverksamhet för de äldre som lever ensamma eller hos familjer under svåra förhållanden.

· Ordenskvinnor och män i Burundi, Sri Lanka, Nepal, Jordanien och Syrien delar ut livsmedel, mediciner, husgeråd, byggmaterial till hus, kläder, filtar samt ger psykosocial hjälp till fattiga äldre kvinnor och män.

Låt oss tillsammans med den helige fadern, under denna söndag och varje dag, i våra böner och genom praktiska gärningar, minnas dem äldre mitt i bland oss, samt minnas våra ordenssystrar, bröder och präster som bor på ålderdomshem.

Här finns förböner för söndagens Världsdag för de far- och morföräldrar och de äldre.

/Charles Câmara

Medarbetare på biskopsämbetet