Hoppa till innehåll

“Laudate Deum” blir namnet på påve Franciskus nya skrivelse

“Laudate Deum” (Prisa Gud) blir namnet på påve Franciskus uppföljning till social- och miljöencyklikan ”Laudato si'” (Lovad vare du) från 2015. Dokumentet kommer att publiceras på Franciskusdagen 4:e oktober 2023, samma dag som biskopssynoden om synodalitet startar.

Vatikanen har förklarat att “Laudate Deum” är en apostolisk exhortation och därmed har en något lägre doktrinär status än en ”encyklika”.

Vad det nya dokumentet exakt kommer att handla om återstår att se. Dock kan man ana utifrån de uttalanden som påven har gjort det senaste året att han inte är nöjd med  situationen kring klimatfrågan eller med exploateringen av människan och miljön. Sedan Laudato si' publicerades för åtta år sedan har mycket hänt, en hel del som är gott, anser Franciskus, men mycket återstår att göra för att få till strukturella förändringar på global nivå som främjar det gemensamma goda – ett viktigt uttryck i den katolska socialläran.

Vi kan nog förvänta oss att påven i “Laudate Deum” kommer att uppmärksamma oss på detta och uppmana det internationella samfundet att ta hela klimatfrågan mer på allvar. Dokumentet kan nog ses både som ett tankeväckande bidrag till kyrkans kommande möte i den synodala processen och till det globala klimatmötet i FN:s regi COP28 i Dubai, Förenade Arabemiraten i november 2023.  

Charles Câmara

Medarbetare på biskopsämbetet

Foto: CNS