Hoppa till innehåll

Påve Franciskus budskap för Världsdagen för fred 2023

Den 1 januari, på Guds heliga moder Marias högtid, firar katolska kyrkan Världsdagen för fred.

Påvens budskap för 2023 har titeln "Ingen kan ensam rädda sig själv. Att börja på nytt efter Covid-19 för att gemensamt finna vägar till fred."

Påven menar att vi nu, tre år efter utbrottet, behöver fråga oss vad kan lära oss av tiden med pandemin. Hur kan vi röra oss framåt och försöka göra världen till en bättre plats? Pandemin visade oss att vi alla behöver varandra. Vår största och samtidigt sköraste skatt är vår delade mänsklighet som bröder och systrar, Guds barn. Det är tillsammans, i syskonskap och solidaritet som vi kan bygga fred och rättvisa.

Samtidigt var det just när pandemin var över som vi stod inför en ny katastrof men denna var driven av mänskliga beslut. Kriget i Ukraina skördar oskyldiga offer och påverkar oss alla på olika sätt. Detta är inte den verklighet vi hoppats på efter pandemin men om vi har lärt oss något av den måste vi sluta tänka endast på oss själva och våra egna nationella intressen. Istället måste vi sträva efter det gemensamma goda och inse att vi tillhör en större gemenskap. Påve Franciskus menar att vi då inte kan bortse från ett grundläggande faktum, nämligen att de många moraliska, sociala, politiska and ekonomiska kriser vi nu genomgår alla är sammankopplade.

Hela budskapet på en rad olika språk finns att läsa här.

Charles Câmara har skrivit förböner till Världsdagen för fred som kan laddas ner här.

Foto: Vatican News