Hoppa till innehåll

Den helige Josef år -  Lyhördhetens och lydnadens man II

Josef blev ”gripen” av Maria. Han fattade kärlek till henne och ”greps” av hennes äkthet och kärlek till honom.

Det var en kärlek som konkretiserades på jorden, inte minst i vardagen. I hemmet i Nasaret tog sig denna kärlek uttryck i praktisk omsorg. Det handlar om jordiska platser och jordiska situationer. Samtidigt innebär detta att Josef blivit gripen av kärlek, sanning, godhet på jorden och att detta får en övergripande kosmisk betydelse. I Uppenbarelseboken beskrivs hur den kosmiska kvinnan, Maria, blir beskyddad. Josefs jordiska beskydd av jungfru Maria får kosmisk, övergripande, innebörd. Josefs beskydd av jungfru Maria är en del av Guds beskydd av henne.

Josef hade en valmöjlighet. Ingen utsatte honom för något tvång att föra hem Maria som hustru. Han fick detta uppdrag av en ängel, men han tvingades inte. Josef upplevde och förstod att Jesus, som han tillsammans med Maria var utvald att fostra och vårda, hade en särskild makt. Josef såg och insåg denna makt och underordnade sig den. Jordiska umbäranden och fattigdom till trots: Josef såg och upplevde skönheten hos jungfru Maria och hos Jesus.

 

S. 254 i kapitlet Lyhördhetens och lydnadens man från f. Björn Göranssons text Josef – Fädernas faderVarje onsdag t o m 8 december publiceras ett utdrag ur denna text. Hela texten jämte påve Franciskus apostoliska brev Patris corde (Med en faders hjärta) och påve Johannes Paulus II:s apostoliska uppmaning Redemptoris custos (Återlösarens beskyddare) ingår i boken Den helige Josefs år. Texter i urval. Läs mer och beställ via Veritas hemsida: https://veritasforlag.se/webshop/var-utgivning/den-helige-josefs-ar/