Hoppa till innehåll

Kardinal Arborelius: ”Ta fram bindande lagstiftning som gör ekocid omöjligt”

Den 16 september hölls en online-konferens med titeln "Interfaith call for ecocide law" på Sigtunastiftelsen. Konferensen verkade för en ekocidlagstiftning; att göra storskalig miljöförstöring till ett brott. Några hundra personer deltog digitalt medan ett femtontal fanns på plats i Sigtuna, däribland kardinal Anders Arborelius.

Som katolska kristna har vi alla ett ansvar för att Guds skapelse skall vårdas och vördas och inte förstöras och brytas ner. Därför borde det också vara en självklarhet att man på det internationella planet kan komma fram till en bindande lagstiftning som gör ekocid omöjligt”, sade kardinal Arborelius.

Konferensens organisatörer var End Ecocide Sweden, Stop Ecocide International, Sigtunastiftelsen, Sveriges Kristna Råd, Svenska kyrkans Unga och Stockholms katolska stift samt Centre for Environment and Development Studies vid Uppsala universitet.

En av de yngsta deltagarna var Robel Domenico, kanslichef på Sveriges Unga Katoliker (SUK) som efter konferensens avslut uttryckte: ”Konferensen var oerhört givande, ämnet mycket viktigt och något för oss unga katoliker att fundera på hur vi ska förhålla oss till det som händer i världen. Oavsett religiös bakgrund, nationalitet eller ålder, tycks vi tala med en och samma röst när vi talar om värnandet av jorden.”

Läs mer om konferensen och dess innehåll i Charles Câmaras sammanfattning som finns för nerladdning här.