Hoppa till innehåll

Världsdagen för de fattiga 2021

”Jesus ställer sig inte bara på de fattigas sida; han delar också deras lott”, säger påve Franciskus i sitt budskap för den femte Världsdagen för de fattiga som katolska kyrkan uppmärksammar idag söndagen den 14 november.

Årets tema kretsar kring Markusevangeliet 14:7 ”De fattiga har ni alltid hos er.”

”Det krävs ett nytt förhållningssätt till fattigdomen. Det är en utmaning som regeringar och världens makthavare måste ta sig an genom att ta fram en ny social modell som kan motverka de nya formerna av fattigdom som nu sveper över världen - och som kommer att på ett avgörande sätt påverka kommande decennier”, skriver påven i budskapet.

”Om de fattiga marginaliseras, om de behandlas som om de hade sig själva att skylla, så äventyras själva begreppet demokrati - och varje form av socialpolitik kommer att haverera. Med stor ödmjukhet bör vi erkänna att vi ofta är inkompetenta när det gäller de fattiga. Vi pratar om dem abstrakt; vi stannar vid statistik och tror att vi kan röra människors hjärtan genom att göra dokumentärfilmer. Men fattigdom borde i stället sporra oss till kreativ planering, som syftar till att öka den frihet som människor behöver för att leva ett tillfredsställande liv i enlighet med varje persons förmågor.”

Hela budskapet finns att läsa på en rad olika språk här.